tova-jertfelt-omvarlden.jpg

Writings

Blogposts, news and published columns. In Swedish.

Senaste nytt: vinnare av Publishingpriset 2018

OmVärlden Berättar vinner publishingpriset 2018 i kategorin Informationssajter offentlig och ideell sektor. Juryns motivering: “För en storslagen sajt med stark bildjournalistik som skapar känsla och atmosfär och driver berättelsen framåt.”

Sajten fick 91 av 100 möjliga poäng av juryn. Högst betyg fick sajten för sitt visuella uttryck.

Som formgivare och bildredaktör, och stundtals webbdesigner, för OmVärlden Berättar är det här för mig jättehäftigt. Formgivningen av OmVärlden Berättar är för mig en konstnärlig intim process, där ett samspel mellan läsbarhet, bild, språk och berättelse är av högsta vikt. Varje detalj är viktig för att väcka och bibehålla intresset hos våra läsare. Känns därför jättekul och spännande att ha fått det här prestigefyllda erkännandet.

Med OmVärlden Berättar vill redaktionen lyfta fram historier som med text, bild och form förvånar, förändrar och fördjupar läsarnas förståelse av världen. Berättelser som normalt inte når ut i mediebruset.

Ett exempel är reportaget om transkvinnor i Peru som lyfter fram globaliseringens paradoxer: konsten, hbtq-rättigheter men också hatet och våldet. Allt detta i en kittlande, kontroversiell formgivning som får läsaren att känna både lust och obehag.

Läs: ”Transkvinnor Transkvinnor som heliga madonnor provocerar machokulturen”
Läs hela uttalandet från OmVärlden

Foto: Stina Stjernkvist